Dieta w wybranych stanach chorobowych PPI-SM>DIETCH
Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu podstaw dietetyki przydatnych w życiu codziennym, profilaktyce i prewencji zaburzeń w stanie zdrowia
Efekty kształcenia
B.U25. + 1 + potrafi prowadzić działania w zakresie profilaktyki i prewencji chorób zakaźnych, chorób społecznych i chorób cywilizacyjnych,B.K5. + 2 + jest gotów do ponoszenia odpowiedzialności za realizowane świadczenia zdrowotne
Kryteria oceniania
ćwiczenia Dyskusja, PEU: 1,2 podst oc: opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością do zastosowania w praktyce kryt_zal: czynny udział w dyskusji oceny: 0 - 100 % Bardzo dobry 0 - -1 % Dobry plus 0 - -1 % Dobry 0 - -1 % Dostateczny plus 0 - -1 % Dostateczny Sprawdzian umiejętności, PEU: 1,2 podst oc: opanowanie całokształtu wiedzy, umiejętności i kompetencji opisanych w PEU, powiązane ze zdolnością do ich wartościowania oraz umiejętnością przygotowania materiałów możliwych do zastosowania w praktyce kryt_zal: przygotowanie pogadanki profilaktyczno-zdrowotnej i jej przeprowadzenie oraz przygotowanie materiałów edukacyjnych dla pacjenta - oceniane zgodność z rekomendacjami, dobór zaleceń i wytycznych, poprawność merytoryczna oceny: 90 - 100 % Bardzo dobry 80 - 89 % Dobry plus 70 - 79 % Dobry 60 - 69 % Dostateczny plus 50 - 59 % Dostateczny
Literatura
1.Bawa S. i wsp. (2009). Dietoterapia 1. Wydawnictwo SGGW. Warszawa. 2.Bujko J. (2006). Podstawy dietetyki. Wydawnictwo SGGW. Warszawa. 3. Gerting H., Przysławski J. (2007). Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa: PZWL. 4.Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (2008): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL, Warszawa1. Gertig H., Gawęcki J. (2001): Słownik terminów żywieniowych. PWN, Warszawa.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: