Fizjologia żywienia i interakcje z układem odpornościowym OKO-SL>FŻIUO
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
K_W01 + 1 + Rozumie działanie przewodu pokarmowego.,K_W04 + 2 + Zna działanie i biologiczną rolę lipidów, węglowodanów, białek i witamin.,K_U11 + 8 + Potrafi ocenić wpływ alergenów pokarmowych na stan czynnościowy organizmu.,K_W08 + 3 + Posiada wiedzę z zakresu mikrobiologii przewodu pokarmowego.,K_W13 + 4 + Zna budowę, motorykę i funkcje przewodu pokarmowego i rozumie procesy trawienia i wchłaniania węglowodanów, lipidów, białek, składników mineralnych i witamin oraz wie jakie jest ich znaczenie w mechanizmach reakcji immunologicznych oraz w odporności organizmu.,K_W14 + 5 + Zna budowę i funkcję układu odpornościowego przewodu pokarmowego.,K_W18 + 6 + Rozumie podstawowe mechanizmy reakcji immunologicznych i działanie alergenów pokarmowych.,K_U09 + 7 + Potrafi udzielać porad w zakresie diety przekładające się utrzymanie zdrowia i dobrego stanu organizmu.,K_K01 + 9 + Dostrzega i rozpoznaje własne ograniczenia oraz dokonuje samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: