Dietetyka i dietoterapia OKO-SL>DAIDT
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
K_W04 + 1 + Zna budowę, działanie oraz biologiczną rolę białek, kwasów nukleinowych, węglowodanów, lipidów, składników mineralnych, witamin i fitozwiązków oraz ich znaczenie w zbilansowanych posiłkach.,K_W13 + 2 + Zna składniki niezbędne do prawidłowej budowy komórek, tkanek i narządów oraz rozumie relacje pomiędzy budową i funkcjami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem skóry i przydatków skóry.,K_W19 + 3 + Rozumie zasady racjonalnego żywienia warunkujące prawidłowe działanie szlaków i mechanizmów regulujących metabolizm organizmu.,K_W32 + 4 + Zna zasady zdrowego trybu życia i wyjaśnia wpływ poszczególnych składników pokarmowych na stan zdrowia w różnych okresach życia.,K_U09 + 5 + Potrafi udzielać porad w zakresie żywienia w prewencji chorób ostrych i przewlekłych.,K_U11 + 6 + Potrafi ocenić wpływ niedoboru składników pokarmowych na stan czynnościowy organizmu, identyfikować błędy i zaniedbania popełnione w działaniach promujących zdrowie.,K_U24 + 7 + Identyfikuje błędy i zaniedbania popełnione w działaniach promujących prawidłowe żywienie.,K_U30 + 8 + Ma umiejętność planowania i organizowania działań w zakresie poprawy i utrzymania zdrowia klienta.,K_K01 + 9 + Dostrzega i rozpoznaje własne ograniczenia oraz dokonuje samooceny deficytów i potrzeb edukacyjnych.,K_K03 + 10 + Jest gotów do współdziałania i pracy w interdyscyplinarnym zespole promującym zdrowy styl życia.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: