Ekonomika produkcji MMB-MIP-SL>EIAPI
Przedmiot specjalnościowy, który nauczy studentów umiejętności i zasad działania na podstawie wielkości związanych z ekonomiką produkcji, w oparciu o które student potrafi przeanalizować zachodzące w nich procesy, i w wyniku czego potrafi podejmować decyzje zapewniające optymalizację procesów produkcyjnych.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
K_W41 + 1 + ma wiedzę z zakresu ekonomiki produkcji,K_W46 + 2 + zna czynniki determinujące jakość produkcji oraz narzędzia do sterowania nią,K_U34 + 3 + potrafi dokonać kalkulacji kosztów produkcji wyrobów,K_U37 + 4 + potrafi stosować metody recyklingu materiałów,K_K09 + 5 + potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania z inżynierii produkcji,K_K10 + 6 + prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu dotyczącego zagadnień z inżynierii produkcji
Kryteria oceniania
ćwiczenia Sprawdzian umiejętności, PEU: 3,4,5 podst oc: Podstawą oceny są wyniki uzyskane z zaliczenia ćwiczeń na podstawie zdań zrealizowanych podczas ich trwania. kryt_zal: Uzyskanie wartości minimalnych oceny podczas zaliczenia poszczególnych ćwiczeń wg przyjętych kryteriów oceny. oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 50 - 60 % Dostateczny ,projekt Raport/referat, PEU: 6 podst oc: Podstawą oceny jest przedstawienie do oceny zrealizowanego projektu, w formie opracowania, na podstawie uzyskanych danych z eksperymentu badawczego bądź symulacji komputerowej. kryt_zal: Uzyskanie wartości minimalnych oceny podczas realizacji poszczególnych etapów projektu wg przyjętych kryteriów oceny. oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 50 - 60 % Dostateczny ,wykład Egzamin ustny, PEU: 1,2 podst oc: Podstawą oceny są wyniki uzyskane w formie egzaminu ustnego przeprowadzonego po wykładach. kryt_zal: Uzyskanie wartości minimalnych oceny podczas egzaminu ustnego wg przyjętych kryteriów. oceny: 91 - 100 % Bardzo dobry 81 - 90 % Dobry plus 71 - 80 % Dobry 61 - 70 % Dostateczny plus 50 - 60 % Dostateczny
Literatura
D. BEGG, S. FISCHER, R. DORNBUSCH: Mikroekonomia. PWE, Warszawa 2000. Pasieczny Leszek, Więckowski Jerzy: Ekonomika i analiza działalności przedsiębiorstwa. - Wyd. 2 zm. - Warszawa : Państ. Wydaw. Ekonomiczne, 1987. Dębski Stanisław; Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw. Cz. 1. Warszawa : Wydaw. Szkolne i Pedagogiczne Spółk, 1994. Dębski Stanisław; Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw. Cz. 2. Warszawa : Wydaw. Szkolne i Pedagogiczne Spółk, 1994.P. KOTLER, G. ARMSTRONG, J. SAUNDERS, W. WONG: Marketing, podręcznik europejski. PWE, Warszawa 2000.
Więcej informacji
Więcej informacji o poziomie przedmiotu, roku studiów (i/lub semestrze) w którym się odbywa, o rodzaju i liczbie godzin zajęć - szukaj w planach studiów odpowiednich programów. Ten przedmiot jest związany z programami:
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: